Основни типове рокли

Видове рокли
 • 53
 •  
 • 9
 •  
 •  
 • 4
 •  
  66
  Shares

Многообразието от рокли е огромно, но има няколко основни видове от гледна точка на тяхната форма. В тази статия събрах за вас синтезирана информация, която да ви помогне да разпознавате всеки вид с един поглед.

Всички са се сблъсквали с проблема по намиране на подходяща рокля. Понякога, ако даден модел ни харесва, може да се окаже, че не пасва добре на фигурата ни. Ако познавате различните видове рокли, това може да ви помогне да направите избора си по-лесно. Може да ви е от голяма полза особено, ако пазарувате онлайн, където обикновено типа на дадена рокля присъства в наименованието на продукта. Така по-лесно ще разбирате каква е кройката. Когато знаете кой тип рокля е най-подходящ за вас, ще можете много по-уверено да избирате и съчетавате роклите си.

Има един тип рокля обаче, която няма равна на себе си и никога не бихте сбъркали с нея. Може би се досетихте – малката черна рокля. Според Карл Лагерфелд една жена никога не може да сбърка дрескода, ако заложи на малка черна рокля.

Малка черна рокля Oh My Love
Малка черна рокля Oh My Love

Shift рокли

Шифт роклята е къса, права рокля, която на практика се държи само върху раменете на жената. Може да бъде официална, ежедневна или коктейлна рокля. Подходяща е за всяка фигура. Моделът е създаден още през 60те години на миналия век. Въпреки че движението (shift – в превод от английски език – преместване) с една такава рокля е лесно, името и идва по-скоро от 50те години, когато започва голямата промяна (преносният смисъл на думата shift) в младежката култура, свързана със свободни и революционни настроения по това време.

Шифт роклята е с права и изчистена линия, без ръкави и обикновено деколтето е високо, като може да бъде и тип лодка. Долната част може да бъде с А-линия или висока талия. Този тип рокли обикновено е с по-малко детайли, без подчертаване на талията, като понякога могат да прикрият някои женствени извивки на фигурата.

Подходяща за

професионални, семейни или парти събития, тази рокля ви дава свобода на движение и удобство. Шифт роклята може да ви служи за дни в които имате служебни ангажиенти, а вечерта нямате време дасе преоблечете за вечерно излизане или коктейл. Удобна е за пътуване, а това, че е универсална, може чувствително да намали времето за планиране на вашия аутфит. 🙂

Разнобразие

В зависимост от материята и цветовете шифт роклите могат да придадат съвсем различен тон на вашата визия – изчистен модел в бяло или черно придава шик и сексапил. Ярки цветове и смели пъстри принтове са весели и флиртуващи.

A-line рокли

Този тип рокли се наричат така, заради триъгълната им форма и силует. Тесни или по тялото в горната част, те се разширяват надолу от бюста или талията. Името на тези рокли идва от 1955 г. От едноименната колекция на Кристиян Диор. По това време той създава три колекции базирани на буквите H, A и Y, което бележи нова епоха и отдалечаване от традиционния до тогава силно втален силует.

Светия граал за всяка фигура

Този тип рокли е светия граал за всяка фигура. Кройката е вталена при естествената линия на талията и така роклите тип А-линия подчертават предимствата на фигурата ви. Това има двоен ефект: привлича вниманието към талията, което е добре, както за фигура тип круша (по-широк ханш), така и за тип сърце (по-широки рамене).

Подходящи за

Този тип рокли са много подходящи за широк спектър от събития и особено за специални и празнични поводи.
Разновидност на A-line роклите са т. Нар. Trapeze рокли. Разликата е в това че последните започват да се разкрояват от раменете, а не от талията.

Sheath рокли

Тези рокли са обикновено до коляното или малко над- или под него. Те обгръщет по-плътно тялото ви за разлика от Shift роклите, които се разширяват леко надолу от ханша. В някои сайтове открихме цитати, че тази рокли са подходящи за на практика всички видове фигура. Всъщност това може да е вярно, защото шийт роклите не са прекалено прилепнали по тялото.

Подходящи за

различни случаи, те могат да се носят с колани, различни форми на деколтето, както и дължина на ръкавите. Sheath роклите обикновено се създават от по-щадящи тъкани, като памук+синтетични материи, вълна или туид, и по-рядко от материи, които правят фигурата да изглежда по-едра, като плетените материи или джърси тъкани.

Аксесоари

Опростената структура на Sheath роклите позволява най-разнообразни съчетания с аксесоари.
За работа – кожена чанта за рамо и висок ток
Вечерните Шийт (Sheath) рокли позволяват още по-големи импровизации – например малък декоративен клъч за акцент, обемни обеци и сандали на висок ток.


 • 53
 •  
 • 9
 •  
 •  
 • 4
 •  
  66
  Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *