Размери на тялото: таблици и как да се измерим

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Взимането на точни мерки може да е по-трудно отколкото изглежда на пръв поглед. Трябва да знаете какво да измерите и как да го направите така, че дрехите да са ви удобни без да са прекалено тесни и да ви стоят по начина, по който вие бихте желали.

Принципно е препоръчетелно да отидете при най-близкото студио за шивашки услуги, където мерките ви да бъдат взети от професионалист. Ако все пак нямате време за такива процедури, ето няколко съвета как да го направите.

Ще ви трябва сантиметър, чрез който да вземете своите мерки. Застанете изправени пред огледало. Стойката ви трябва да бъде изправена, за да вземете мерките си коректно. Сантиметърът трябва да се държи водоравно, като се стараете да не го накланяте странично за да постигнете най-добър резултат.

Как сами да вземем мерките си

Жени

1. Бюст

Измерете бюста си като опънете сантиметърът точно под раменете си и обиколите гръдния си кош върху най-широката част на бюста си. Когато го направите, отпуснете леко ръката си надолу. Между тялото ви и сантиметърът трябва да можете да пъхнете пръста си. По този начин ще вземете мерки, които не са прекалено плътно до тялото. Ако ви трябват мерките ви за сутиен или бански костюм, трябва да измерите и гръдната си обиколка точно под бюста.

2. Талия

Намерете естествената си талия, там където обиколката е най-малка. Обикновено това е обиколката на 1-2 см над пъпа ви. Отпуснете се и издишайте преди за измерите.

3. Ханш

Ако пазарувате от дамски рокли, панталони, поли и др. от онлайн магазин като fashionclub.bg, размера на ханша, разбира се, е много важен.

Открийте най-широката част на вашия ханш. При различни фигури, това може да е на различно разстояние от талията – обикновено около 15-16 см под талията ви.

4. Вътрешна част

Тази мярка ще ви трябва само когато трябва да ви ушият или коригират панталон. Това е дължината на вътрешния шев на крачолите. Вземете разстоянието от глезена до слабините, като измервате вътрешната част на крака в изправено състояние. Ако ви е трудно помолете приятелка за помощ, а също така можете да вземете този размер от някои ваши дънки например, които сте сигурни, че са ви по мярка.

Кой е моят размер

Веднъж взели вашите мерки можете да намерите най-близкия кореспондиращ размер за вас в таблицата по-долу. Имайте предвид, че различните марки имат различна големина на различните размери.

В тази таблица можете да видите и как различните системи за размери съотвестват една на друга.

Видове размери за дрехи

Имайте предвид, че тази таблица показва само съответствието на размерите между различните системи. Може да има значителни разлики в реалната големина на размерите при различните марки и производители.

Мъже

Вярвате или не, при мъжете всъщност мерките, които трябва да бъдат взети са повече отколкото при жените.
Ако ще си купувате риза, може да бъде достатъчно само да измерите обиколката на врата си. Използвайки сантиметър измерете обиколката на врата си на нивото на раменете, там където е яката на ризата. Поставете един пръст от вътрешната страна на сантиметъра, за да вземете рамер, който ще ви е по мярка, но няма да ви стяга. Не искате новата ви риза да ви задушава, нали?

Гръдна обиколка

Вземете обиколката на гръдния си кош точно под плешките си като стоите изправен и дишате спокойно. Отново поставете пръст от вътрешната страна, за да оставите място за дишане. 🙂

как се носи мъжка риза

Талия

Аналогично. Вземете обиколката на естествената си талия близо до пъпа, като поставите пръст от вътрешната страна.

Дължина на крачола

Дължината от вътрешната страна на крака ви, от глезена до слабините. Можете да използвате чифт панталони, които са ви по мярка, за да вземете този размер.

Дължина на ръкава

Вземете дължината на ръкава, като застанете изправен и поставите ръка на кръста си. Помолете приятел да измери разстоянието от горната част на рамото си през лакътя до китката.

Кой размер костюм да си купя

Ако в тази статия не сте намерили някаква информация, която сте търсели, можете да ни попитате директно в коментарите по-долу и ние ще я добавим, за да бъде налична тук за всички читатели.


 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *