Как да комбинирам цветовете, като световните модни блогъри

 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Комбинирането на цветовете в дрехите звучи лесно, но често най-фините тонални промени могат да променят коренно нашия външен вид. Когато комбинираме цветове и нюанси в дрехите си, трябва да вземем предвид различни неща. Не само цветът на дрехите, които носим, а цветът на косата ни, тонът на кожата ни или дори цветът на очите ни имат значение. Понякога е въпрос на стил да използвате дори само един цвят.

Ако се чувствате изгубени в океана от тенденции и вдъхновения, с които интернет и вашата креативност ви заливат, ето основните неща, които трябва да знаете и които ще помогнат да разберете по-добре влиянието на цветовите комбинации върху нас и какво представляват цветовите хармонии.

От друга страна, индивидуалният стил и вкусът ни имат голямо отношение към цветовете, които комбинираме. Цветовата комбинация трябва да се основава на конкретните ни лични предпочитания, за да имаме естествен, непринуден и неподправен вид.

Колело с цветове

Това е един инструмент, с който можем да разберем цветовете и техните взаимовръзки. Има различни варианти на колелото на цветовете, като то може да съдържа от 6 до 96 различни цветови оттенъци.

 

Колело на цветовете
Колело на цветовете

Съседни цветове

 

Аналогични цветовеСъседните цветове са разположени един до друг в колелото. Тези цветови комбинации обикновено често се срещат в природата и за това влияят успокояващо на окото.

Трябва да бъдете внимателни обаче, когато използвате съседни цветове и да сте сигурни, че имате достатъчно констраст между различните оттенъци.

 

 

Допълващи се цветове

Допълващи се цветовеКогато цветовете са разположени противоположно на колелото, те се наричат допълващи се цветове. Комбинирането на допълващите се цветове създава ярка визия, особено когато се използват в пълното им насищане. Такива комбинации трябва да се използват внимателно. Комбинирайте, когато искате да създадете контраст, но с акцент. Например, при дамите цвета на аксесоарите може да контрастира с основния цвят на роклята или костюма ви.
Допълващите се цветови схеми са трудни за използване в големи дози, но работят добре, когато искате нещо да се откроява.

 

Цветове, които формират триъгълник

Цветиви хармонии - триъгълникТриадичната цветова схема използва цветове, които са равномерно разположени около цветното колело.
Триадичните цветови схеми могат да вдъхнат много живот на аутфита ви, дори ако използвате пастелни, ненаситени версии на вашите нюанси.
За да използвате успешно хармонията на триадата, цветовете трябва да бъдат внимателно балансирани – нека доминира един цвят, а другите два може да използвате като акценти.

 

 

Правоъгълник или квадрат

Цветиви хармонии - квадратЦветиви хармонии - правоъгълникПравоъгълната или тетрадната цветова схема използва четири цвята, подредени в две допълващи се двойки. Тази богата цветова схема предлага изобилие от възможности. Тетрадните цветови схеми работят най-добре, ако позволите един цвят да бъде доминиращ. Трябва да обърнете внимание и на баланса между топлите и студените цветове в дизайна. Можете да комбинирате цветовете и два по два като вземете само два, които са разположени под прав ъгъл.

 

sheath рокли

Какво трябва да знаете за цветовете

В българският език думите цвят, оттенък, нюанс и тон нямат ясно разграничение като смисъл. В дизайна обаче те определят различните цветови семейства.

Топли и студени цветове

Вероятно вече знаете, че цветовете могат да бъдат разделени на топли и студени. Топлите цветове са жизнени и позитивни, а студените носят спокойствие и баланс.

Топли и студени цветове
Топли и студени цветове

Неутралните цветове

Черно, бяло, кафяво и сиво и всички техни нюанси са неутрални цветове които могат да бъдат комбинирани с всички останали.

Оттенъци

Това са основните цветове в най-чистия им и ярък вид.

Нюанси

Нюансите се създават като даден оттенък се смеси с бяло. Може да има различна доза бяло. Съвсем условно можем да определим даден нюанс посредством количеството бяло, което съдържа.

Тонове

Тоновете се създават по аналогичен начин, но тук смесваме оттенъка със сиво. Различните тонове на даден оттенък зависят от процента на сивото в него.

Сенки

Сенките предсталвяват смесването на даден оттенък със черно. Отново в зависимост от съдържанието на черно в даден оттенък можем да получим различни цветове.

Цветови семейства или монохромни цветове

Това са групата цветове, които кореспондират само на един оттенък. Например всички нюанси, тонове и сенки на червеното принадлежат към едно цветово семейство.

Имайки предвид тези основни понятия от теорията на цветовете можем много лесно да използваме колелото на цветовете. С него можем да определим кои цветове са най-положително въздейтващи, когато се комбинират.

Бързи и лесни стъпки

Принтове

Принтовете са чудесен начин да комбинирате цветовете в аутфита ви. Обикновено принтовете съдържат няколко хармонични цвята и можете да изберете един или два, които да комбинирате. Можете да използвате един цвят за по-семпъл и изчистен вид или да заложите на два за по-жив и екстравагантен стил.

Омбре

Омрбе наричаме комбинацията от преливащи се цветове. Този тренд вече е набрал голяма скорост и имате възможност да експериментирате без да се притеснявате, че може новаторството ви да не бъде разбрано от околните.

Ако все още се чудите – черно и бяло

При тази комбинация трудно ще сгрешите. Това са едновременно противоположни, допълващи се, контрастни и неутрални цветове. Комбинацията им с трети цвят също е лесно и носи по-малки рискове за грешки.

Ако искате да експериментирате с цветовете, този калкулатор може да ви е много полезен.

Калкулатор за цветове


 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *